© Marcel van Kerkvoorde c/o Pictoright.nl (CISAC)

Marcel van Kerkvoorde

Beeldend kunstenaar en initiator kunst- en cultuurprojecten

This is not true, geënsceneerde foto
Pappa Wirst du den Vati eines anderen mädchens töten? , oil on canvas, 1993 Welcome to Holland, installation, proposal

04 This is not true 2001-2003

Dit werk is een aankondiging van Nicht zuviel Moral das gefallt den Holländern nicht dat in 2000 op de Kunstvlaai in Amsterdam was te zien. In het oogspringend is een soldaat die zwaargewond lijkt, maar toch relaxt van de zon geniet. Op de grond van de installatie in Amsterdam ligt de tekst Daddy would you like to kill the daddy of another little girl? geschreven met letters van kauwgumballen. De zin is ontleend aan de titel van het schilderij uit 1993 dat elders staat beschreven. De foto maakte ik in de januari vrieskou in IJmuiden, nabij de Atlantikwall.

 

Door de foto op te blazen tot billboardformaat verwijs ik naar de beeldcultuur waarin we leven. Ik vind dat we gegijzeld worden door de reclame en de commercie. Het is alsof zíj het beeld of het recht op afbeelden van de kunstenaar hebben afgepakt. De financiële kracht van het reclamegeweld heeft de kunst in de openbare ruimte ondergesneeuwd.

 

Als reactie wilde ik een glamourfoto maken die niet zou misstaan op een reclamezuil of een glossy, ware het niet dat deze voorstelling afstotend is. De titel This is not true ontkent het bloederige been en vertelt dat het niet echt is. De beeld bedriegt. En geldt dat niet voor heel veel werkelijkheden?

 

Met de titel van de installatie op de Kunstvlaai – Niet te veel moraal, daar houdt de Nederlander niet van – verwijs ik naar het taboe op engagement binnen de kunstwereld. Een sterke mening wrikt, is mijn ervaring.

 

Een genoeglijk gemis, installatie This is not true, geënsceneerde foto