© Marcel van Kerkvoorde c/o Pictoright.nl (CISAC)

Marcel van Kerkvoorde

Beeldend kunstenaar en initiator kunst- en cultuurprojecten

Let there be light, filmstill

Filmavond

 

Donderdagavond 26 september. 20.00 uur

 

’Let there be light’ Filmavond/gesprek, Vertoning documentaire met nagesprek onder leiding van Tom de Haan

 

'Kunst'viering

 

Download de weergave van de Fiat Lux 'kunst'viering op Donderdag 10 oktober 2013, 20.00 uur, in de Vishal en Grote en of St Bavokerk

 

Spiritualiteit en beeldende kunst gingen een verbinding aan tijdens ´Kunst´viering in de Vishal en Grote en of St Bavokerk

 

Op donderdagavond 10 september om 20.00 uur vond er in de Vishal een ´Kunst´viering plaats onder leiding van Tom de Haan, predikant van de Grote en of St. Bavokerk. Tijdens deze ´Kunst´viering werd er een verbinding gelegd tussen een kerkelijke viering en beeldende kunst.

 

Op een dynamische wijze werd er de tentoonstelling Fiat lux op een bijzonder wijze beleefd. Door het voordragen van gedichten, spelen van muziek, aandacht voor elkaar, het vertellen van verhalen en het beleven van de geëxposeerde kunstwerken is er een dynamisch en inspirerend wandeling gemaakt door de Vishal en de Grote en of St Bavokerk.

 

In de ´Kunst´viering heeft Anton Pauw organist met medewerking van de cantorij deze viering ondersteund. Tom de Haan, als jong predikant sinds deze zomer aangesteld bij de Grote en of St. Bavokerk, heeft samen met Marcel van Kerkvoorde kunstenaar en curator van de tentoonstelling Fiat Lux de viering begeleidt.

 

Op deze manier krijgt de tentoonstelling Fiat Lux, die zowel in de Vishal als in de Grote en of St. Bavokerk plaatsvindt een spirituele betekenis geven aan de jaarlijkse samenwerking waarbij het tentoonstellingprogramma gecombineerd wordt. Het is de eerste keer dat deze samenwerking op deze manier vorm kreeg.

 

Met dank aan:

 

Anton Pauw en de Oude Bavo Cantorij

Tom De Haan, Predikant

 

Bij de tentoonstelling Fiat Lux werd een randprogramma georganiseerd.

 

Fiat lux | - Exhibition De Vishal /Grote of St. Bavokerk Haarlem - 21 september - 27 oktober 2013. Artists: Peter Alma (1886-1969), Hiroshi Inanaga (Jp), Marcel van Kerkvoorde (curator), Klaas van der Veen en Stan Wannet i.s.m. Jarno van Es.

 

Christa van Anbeek

Filosofisch Café Haarlem

 

Woensdagavond 23 oktober 2013, 19.45 uur, Filosofisch Café Haarlem Christa van Anbeek - De Berg van de Ziel, – 19.45 uur (€ 5,- / € 3,- studenten) i.s.m. Filosofisch Café Haarlem

 

In de zomer van 2008 was Ada de Jong met haar gezin op vakantie in het noorden van Italië. Tijdens de afdaling van de Mont Dolent verongelukten voor haar ogen haar man en hun drie kinderen. In haar zoektocht naar zingeving stuit ze op het boek van Christa Anbeek, Overlevingskunst. Christa en Ada besluiten op zoek te gaan naar antwoorden op grote levensvragen als: Wie ben jij als er geen ander meer is? Hoe stijg je boven je verdriet uit? In De berg van de ziel vormen de persoonlijke ervaringen van Christa en Ada de basis voor hun zoektocht. Ze schrijven openhartig en toegankelijk over wat religie, filosofie en literatuur te bieden hebben als we geconfronteerd worden met een ongekend verlies.

 

Christa Anbeek schreef verschillende boeken over de zoektocht naar de diepere zin van leven en dood, waaronder het succesvolle Overlevingskunst; Leven met de dood van een dierbare (2010). Zij onderzocht en beoefende inzichten en praktijken uit het boeddhisme, humanisme, christendom, filosofie en literatuur. Als hoofddocent is zij verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. Het levenseinde onder ogen zien, levenskunst en overlevingskunst zijn belangrijke thema's in haar werk.

 

 

Koop