© Marcel van Kerkvoorde c/o Pictoright.nl (CISAC)

Marcel van Kerkvoorde

Beeldend kunstenaar en initiator kunst- en cultuurprojecten

Dit werk is onderdeel van een langlopend project waarbinnen ik verschillende kunstwerken en tentoonstellingen maak. Hierin onderzoek ik Europa en de crisis en associeer ik vanuit historische en politieke parallellen met begrippen als gelijktijdigheid, onvermijdelijkheid, onomkeerbaarheid, lot en keuze.

 

Al een zevental jaren beuken de golven van de financiele en vastgoed crisis op Europa. Daar is recent de Oekraïne-crisis. bij gekomen. De paralel met de zomer voor het uitbreken van de eerste Wereldoorlog in 1914 wordt nog al eens getrokken als men de situatie in de Oekraïne probeert te duiden.

 

Rond 1900 werden door de grote Europese mogendheden grootse scenario’s opgetuigd die zouden moeten verhinderen dat men tijdens een militair conflict het onderspit zouden delven. Toen in 1914 Franz Ferdinand met zijn vrouw in Sarajevo werden vermoord, volgde er een warme zomer waarin Europa in een diplomatiek moeras wegzonk dat uitmondde in mobilisatie en de onvermijdelijke oorlog.

 

Met verwondering zien we nu honderd jaar later de eigentijdse scenario’s over elkaar tuimelen die de crisis voor Europa moet bezweren en vragen we ons af hoe dat af zal lopen. Is het  mogelijk om parallellen te zien tussen onze tijd en de crisis in Europa van honderd jaar geleden?

 

Vanuit dit perspectief heb ik twee schilderijen gemaakt die ik samenbreng in een installatie.  De wand waarop het werk getoond wordt is een belangrijk onderdeel en heeft een speciaal ontworpen behang, waarop de schilderijen getoond worden van een soldaat in een kapotgeschoten landschap. De schilderijen zijn losjes geïnspireerd op de desolate landschappen die we kennen van de Eerste Wereldoorlog.

 

Op het behang is een patroon van klaprozen aangebracht. De klaproos, de bloem die zo kwetsbaar is, is het symbool uit het gedicht ‘In Flanders Fields” van John McCrae,  het symbool van de Eerste wereldoorlog. Het patroon op het behang oogt als botanische afbeeldingen uit een flora, met daartussen bijschriften en titels. Hier zijn ze vervangen door namen van slagvelden rond de stad Ieper.

 

De schilderijen verbeelden twee jonge mannen, soldaten, Engels en Duits, Anthony Eden en Adolf Hitler. Het gerucht gaat dat ze beide gelijktijdig in dezelfde sector van het front geweest zijn. Ze zullen elkaar later in de jaren dertig als staatsman ontmoeten. En beiden dragen ze hun rijk ten gronde. Hitler sterft in 1945 onder de resten van het kapotgeschoten Berlijn. Eden treedt na het debacle van de Suezcrisis in 1957 terug als premier van het Verenigd Koninkrijk, waarna het Britse koloniale wereldrijk feitelijk ten grave werd gedragen.

 

 

 

 

 

 

In Flanders fields, installation

In Flanders fields, oil on canvas/installation

In mijn shop kunt u behang uit deze speciale collectie bestellen.  Er zijn vijf kleuren beschikbaar waarvan u kleursamples kunt aanvragen. Ook  levering van speciale kleuren zijn op aanvraag mogelijk.

 

 

In mijn shop kunt u behang uit deze speciale collectie bestellen.  Kijk voor voorwaarden, bestelwijze en betaling in de shop.

 

 

ORDER YOUR FREE

SAMPLE

 

Wilt u een sample van een van de vijf kleuren die ik aanbied? Stuur uw naam en adres en ik zal dat naar u toezenden.

 

 

 

In de online shop ziet u dat er een formaat wordt aangeboden.  Als u een speciaal formaat wenst vraag daar dan naar. Dit formaat maak ik beschikbaar in de online shop en u kunt deze daar vervolgens bestellen.

 

PREFER YOUR OWN

COLOR?

ORDER A SAMPLE

 

Wilt u een andere speciale kleur naar keuze. Stuur mij een kleursample. Wij maken een kleurproef waaruit u een juiste keuze kunt maken. Zodra u de juist keuze, kleur en formaat heeft bepaald, maken wij deze beschikbaar in de online shop. Deze kunt u daar vervolgens bestellen.