© Marcel van Kerkvoorde c/o Pictoright.nl (CISAC)

Marcel van Kerkvoorde

Beeldend kunstenaar en initiator kunst- en cultuurprojecten

Maura Biava
Andre Pielage, Installation

Visie

 

 In het Kunstfort kristalliseerde mijn visie op organisatie, presentatie en financiering van actuele kunst zich uit. Samen met kunstenaars uit binnen en buitenland, die wij een werk- en tentoonstellingsperiode aanboden, ontwikkelden wij bijzondere projecten en tentoonstellingen.

Zo is een reeks tentoonstellingen ontwikkelt die uitgemond hebben in een interessante collectie kunstwerken van vooraanstaande kunstenaars in de altijd toegankelijke buitenruimte van het fort. Mij stond een groeimodel voor ogen dat naast een boeiend tentoonstellingsprogramma vind ik het belangrijk dat er altijd kunstwerken te zien zijn. Inmiddels is daar een boeiende collectie kunstwerken te zien.

 

 

Ik werkte vanaf 2002 in achttien tentoonstellingen met de volgende kunstenaars

 

Peter Alma (1886-1969), Atelier van Lieshout, Danai Anesiadou (GR/B) & Alexandra Bachzetsis (GR/CH), Sven Augustijnen (B), Paul Baartmans, Guy Bahir (ISR), Maria Barnas & Germaine Kuip, Maura Biava (I), Floor Bos, Matthijs Bosman, Ronald de Ceuster, Tom Claassen, Robbie Cornelissen, Anno Dijkstra, Stan Douglas (CAN), Chris Evans (UK), Andrea Fraser (USA), Ryan Gander (UK), Simone de Groot,

 

 

Kunstfort bij Vijfhuizen

Belangrijk voor mijn ontwikkeling als curator en tentoonstellingsmaker was het Kunstfort bij Vijfhuizen, centrum voor actuele kunst.

 

In 2001 ontstond de mogelijkheid om het verwaarloosde fort bij Vijfhuizen om te vormen tot een centrum voor actuele kunst met atelierwoningen, tentoonstellingsruimtes, ateliers en restaurant. Na een voorbereiding van vier jaar en een restauratie is dit centrum in mei 2005 geopend. Het Kunstfort heeft bijzondere binnen- en buitenruimten met enorme potentie en vormt zo een tentoonstellingsgebied.

 

Ik hield mij vooral bezig met het ontwikkelen van de koers, het artistieke beleid en de opbouw van de organisatie. De inpassing daarvan binnen de organisatie de opzet van het bedrijfsmatige concept van het Kunstfort hadden mijn prioriteit en zo heb ik de organisatie zowel artistiek als organisatorisch op poten gezet.

Bij de start in 2005 heb ik aangegeven dat ik deze functies twee jaar zou gaan vervullen. In  juli 2007 heb ik mijn verantwoordelijkheden overgedragen.

Houten Mannen
Silver lines, Installation Ronald de Ceuster

Harm Hajonides, Marijna Hazen, Loes Heebink , Laura Horelli (FIN/D), Hans van Houwelingen, Hiroshi Inanaga (JP), Kyoko Inatome (JP), Saskia Jansen, Twan Janssen , Alevtina Kakhidze (UA), Ivo Kamphuis, Natasja Kensmil, Evelien Krijl, Meiro Koizumi (JP), Frank Konincks, Krijn de Koning, Jaap Kroneman, Gabriel Kuri (MEX), Gabriel Lester, Laurent Liefooghe (B), Shuo Liang (Ch), Joep van Liefland, Ingrid Mol, Andre Pielage, Antonis Pittas (GR), Daniel Pflumm (D/ZW ),

Michelle Provenzano (USA), Nicole Raufeisen/Ryan Witt (Vancouver/Can) Sean Snyder (USA/D), Dieuwke Spaans, Pim Trooster, Hester Oerlemans, Ronald Ophuis, Jan Rothuizen, Peter Spaans, Klaas van der Veen, Serge Verheugen, Roy Villevoye, Mieke van de Voort, Jan Maarten Voskuil, Barbara Visser, Voet en Bisscheroux, Stan Wannet i.s.m. Jarno van Es,  Maria Zervou (Gr)